May 2, 2011

Rhubarb&raspberry mini cakes

 
A lovely rhubarb pound cake recipe that I've adapted from a gifted Swedish food blogger Linnéa Seidel. In her recipe on rhubarb squares, she chose to marry rhubarb with strawberries. And I agree with Linnéa who says that rhubarb can just as well shake it up with raspberries, blueberries, blackberries or the very special cloudberries.
What I like about this recipe is the mix of spices used to marinade the fruit. Imagine cardamom, ginger and cinnamon together with honey. Sounds like Christmas but it works perfectly well with the sour rhubarb. Try and see! As usual, I cut down on sugar a bit in my recipe and as it turns out, I could have gone for even less sugar in the cake.

Rhubarb&raspberry mini cakes

 
Ingredients: (6 mini cakes)
1- 2 stalks rhubarb
150 g raspberries /fresh or frozen/
3 Tbsp honey /or golden syrup/
1 tsp ginger
1 tsp cardamom
1 tsp cinnamon

100 g butter
2 dl granulated sugar
0,5 dl golden syrup
2 eggs
3 dl flour
1 tsp vanilla sugar
0,5 tsp salt

Method:
Preparation: Marinade the fruit first. Cut the rhubarb into 3 cm pieces and put it in a bowl together with raspeberries. Combine with honey (or golden syrup) and spices.
Preheat the oven to 180 degrees. Grease and flour a standard pie mold or 6 individual mini molds.
1. Let the eggs rest at a room temperature for about 30 minutes before you start.
2. Melt the butter in a pan, add sugar and the golden syrup. Let the sugar dissolve a little. Let cool to a room temperature before you beat in eggs.
3. Beat in the eggs, one by one.
4. Mix the flour with salt and vanilla sugar and combine it in the butter-egg mixture. You'll get a smooth and rather thick mixture.
5. Fill the mini molds to a half and divide the fruit mixture on the top of each. Bake for about 30-40 minutes, until the cakes are golden on the sides.

24 comments:

  1. Milá Evka, odkukávala som tvoje recepty ešte na MMB, a teraz som ťa objavila aj tu. Toto vypadá skvele. Ja rebarboru môôôžem :-)

    ReplyDelete
  2. Ahoj Tinka, si mila a dakujem za komentik. Ja akurat pozeram tvoj blog, tesim sa co tam vsetko najdem..cas rebarbory je tiez moj oblubeny, ochvilku konecne kopec letneho ovocicka a zeleniny!!!:))

    ReplyDelete
  3. aké chutné koláčiky Evička a aj veľmi lákavé fotečky!!! Rebarboru používam veľmi málo, lebo väčšina ľudí z môjho okolia ju nemá rado.(ževraj je kyslá:) Ale ja to nevzdám a možno keď raz upečiem takéto krásne koláčiky v kombinácii s malinkami alebo nejakým iným bobuľovým ovocím, tak ľudkovia zmenia názor...

    ReplyDelete
  4. nadherne kolaciky Evicka...a este k tomu super fotogenicke :)

    ReplyDelete
  5. Evinka dakujem, kolaciky boli naozaj chutne, a rebarborka v nich posobenim tej sladuckej marinady bola tiez dobrucka, nie az tak kysla..mozno sa ti podari presvedcit o tom aj rodinku niekedy, ale ak by aj nie, nevadiii. ved sa mame na co tesit, toolko druhov letneho ovocia je za dverami! .))

    ReplyDelete
  6. Lubi, fotky su praveze bleee, ale aspon su farebne .)) najviac sa tesim, ze kolaciky chutili aj mojmu antikolacovemu chlapovi :))

    ReplyDelete
  7. Evka super koláčiky si napiekla a veru marinádu vyskúšam len aby mi rebarbora dorástla a keď nie tak si kúpim, hádam niekde zoženiem:)

    ReplyDelete
  8. Ajka, tesim sa, ze sa ti kolaciky pozdavaju. na rebarborku urcite natrafis, ja som pouzila tiez len taku z obchodu :)) chystam sa este na viacero rebarborovych receptikov, uz sa neviem dockaaat :))

    ReplyDelete
  9. waaaw! super! jahoda a rebarbora sú super kamošky! musí to byť úžasnééé!!!

    ReplyDelete
  10. mnaaam Evi vyzerá to velmi jedlo,hned by som si dala

    ReplyDelete
  11. suhlasim Anetka! a nielen jahoda je kamoska, ako som sa presvedcila.. normalne mi je luto, ze cucoriedky som uz definitivne spotrebovala, dalsie si nazbieram zase az v auguste :)) tiez by to myslim islo dobre dokopy s rebarborou..

    ReplyDelete
  12. Slavka, skoda, ze teraz uz nemam, bola by si vitana samozrejme..snad nabuduce, tak sa mi vidi, ze ho este minimalne raz budem piect :)) tak sa len treba ohlasit a ochutnavocku mas istu! ;)

    ReplyDelete
  13. Tie su chutneee! Rebarbovu som mala minule vyhliadnutu v obchode, bola za par centov, ale nakoniec som ju tam nechala, ze co s nou budem robit ;o))) ale teraz uz viem, mozno aj taketo chutne kolaciky, skvela inspiracia!

    ReplyDelete
  14. Mariannka, my sme velki konzumenti rebarbory, lebo tu sa inak toho moc neurodi :)) snad som ta inspirovala a nejake dalsie rebarborove pochutky este urcite pridu..

    ReplyDelete
  15. Evka lepsiu kombinaciu ako rebarbora a jahody pre mna osobne neexistuje. U nas som teraz este akosi rebarboru nevidela, ale cochvila urcite pride jej cas budem robit mozno aj tvoj kolacik. Vyzera velmi mnamkovo

    ReplyDelete
  16. Adrianka, diki! kolacik ma aj velmi prijemne cesticko, nieco medzi bublaninou a trenym cestom..

    ReplyDelete
  17. Jeejha,to su ale krasne kolaciky ,Evinka..a nadherne nafotene!!!!!a vies,ze sme mali opat spolocne chute?aj ja som cez vikend rozmyslala,ze upeciem jahodovo rebarborovy kolacik,ale nakoniec zvitazili suroviny,co boli doma,cize vznikla kombinacia kokos-ananas:)ale toto si nenecham ujst,a urcite niekedy vyskusam:)vzdy tak naramne obdivujem tieto tvoje mini pajove formicky,ktore u nas neviem nikde zohnat:(ale kocham sa nimy aspon u teba♥

    ReplyDelete
  18. Matka dakujem! rebarbora ma veru cestne miesto v nasom jedalnicku, je taaak dobra :)) uz sa tesim na dalsie inspiracie z nej, urcite prides s niecim velmi mnamkovym a origos!

    ReplyDelete
  19. Tie lákajú do nakusnutia, mňam, ja mám ešte veľké nedostatky, priznám sa, že rebarboru som ešte nejedla, ale napravím to práve týmto receptíkom. Hneď ako na ňu naďabím v obchode.

    ReplyDelete
  20. Ivanka, coby nedostatky! praveze je to velke plus, ze mas este co objavovat, aspon ja si to tak hovorim :)) tiez mam toho co este objavovat, je to zabava, no nie? :)) a dakujem, si mila, kolaciky nam moc chutili, tak verim, ze nesklamu ani teba..papa

    ReplyDelete
  21. Rebarbora je super, za posledny mesiac ju robime par krat do tyzdna. Sice vacsinou len uvarim s jablkami ako detsku vyzivu. Kolaciky som teraz piekla 2x, ale ziaden nevyzeral tak dobre ako tvoje:-)

    ReplyDelete
  22. Ahoj Ludka, rebarborova vyziva je oblubena aj u nas :) dakujem za pochvalu, no stavim sa, ze aj tvoje kolaciky boli lahodiace nielen jazyckom ale aj oku..:)

    ReplyDelete
  23. Mnaam, ja mam velmi rada rebarboru ale nikdy som z nej nic nerobila, toto urcite vyskusam:-))

    ReplyDelete
  24. Lucka, to ma tesi ze ta prave tento kolacik nadchol .) ja som ho robila uz dvakrat, tak velmi nam chutil! snad ani teba nesklame..

    ReplyDelete