February 10, 2011

A as in avocado

I didn't know the taste of avocado until I was about 25 years old. We were having dinner with friends in a cosy mexican restaurant in Prague and had guacamole among the dishes we ordered. I remember there was a "mexican" restaurant in my home town Nitra, but I don't remember anything made of avocado on the menu! :) Today avocado is a often on my menu. My two favorite recipes, a soup and a dessert with avocado, follow:

Avocado soup with lime and chilli


Ingredients: (makes about 3 portions)
2 avocados
1/2 liter vegetable stock
1 lime, juiced
1 clove of garlic (optional)
chillipepper (fresh or dried)
sea salt

Method:
1. Cut the avocados in half and remove the pits. Spoon the avocados into a blender and puree together with a little bit of the semi-cold vegetable stock.
2. Add chilli, lime juice, garlic and the remaining vegetable stock. Blend until smooth.
3. Season with sea salt and serve.

Trust me, it's wonderful. I make this soup very often and I never get tired of it :)

Recipe adapted from 500 soppor, den enda bok med soppor du behöver by Susannah Blake.


Avocado mousse


 Avocado in a dessert? Oh my, it's so surprisingly good! I can only recommend because even Andreas, who is not an avocado fan, liked it!

Ingredients: (makes 2 portions)
1 avocado
zest and juice of 1/2 lime
100 ml heavy cream
2 tbsp light muscovado sugar

Method:
1. Cut the avocado in half, remove the seed and peel. Mix the avocado together with the sugar, lime juice and zest until smooth. Use a handheld blender.
2. Whip the heavy cream and blend it into the avocado mix.
3. Cool for about 2 hours before serving. Yummie! :)

Recipe adapted from Höstens goda mat, Ica Kvantum.

8 comments:

  1. Evka,krasne avocado inspiracie...ja som tiez okusila avokado az dost neskoro,a vlastne na tvoj podnet,ked si ma nan dokonale namotala...dezertik som z neho este neskusala,ale viem si predstavit ako sa lahodna maslova chut avokada dokonalo ladi so slahackou a limetkou..mnaaaam:)

    ReplyDelete
  2. Evka mňa zaujal ten avokádový dezertík . Avokádo ako dezert som už raz robila (recept MMB) a bolo to celkom fajn . No táto pena je oveľa ľahšia na prípravu netreba čakať kým to stuhne , urobíš a zješ :)

    ReplyDelete
  3. dakujem Mati, ja avokado moc rada a este radsej sirim dalej ake je uzasne :)) a chut dezertiku si predstavujes velmi spravne, je lahodny :)))

    ReplyDelete
  4. teraz som si spomenula Ajka, vsak myslis tvoj receptik avokadovu pannacottu? chcela som ju vyskusat, ale vypadlo mi to z hlavy..no ja si prilezitost urcite najdem, teraz ked uz viem, ze aj dezerty z avokada su velmi lahodne. tento kremik je tiez dobre nechat odlezat v chlade, ma potom taku penovejsiu a zaroven pevnejsiu konzistenciu..no dufam som ta neodradila od vyskusania :)

    ReplyDelete
  5. Evitchka tak si mi pripomenula na čo v jedálničku celkom zabúdam - je to tak - avocádo. Vlastne ani neviem prečo...Ale štve ma, že vždy keď mi príde naň chuť, tak v obchodoch vždy narazím na nezrelé a som lenivá týždeň čakať kým dozreje:) Polievočka vyzerá veľmi chutne a hneď by som si ju teraz bez omachu (aj v takejto nočnej hodine)dala. Dezertík je tiež veľmi lahodne vyzerajúci, ale ja by som asi musela zbierať odvahu, aby som ho vyskúšala:)) Ale je to pre mňa určite výzva. A moc sa mi páči ako si to mousse naservírovala - taká zvláštna chladná atmosféra ide z neho - moc, moc pekné!!!

    ReplyDelete
  6. To som rada, ze som ti mohla pripomenut tuto pochutku Evi. Ja mam na avokado chut skoro vzdy, ak uz sa mi nechce nic ine tak aspon tu polievocku spravim, je hotova raz dva. Davam si dokonca niekedy ako omacku, napriklad k kuraciemu grilovanemu masu, zelenine a podobne :) dakujem za pochvalu Evik, papa

    ReplyDelete
  7. avocado mousse? avokado na sladko? waaaw!!! to by mi nenapadlo! dakujem za super tip!

    ReplyDelete
  8. Veru tak Anetka :) Mna to tiez takmer nadvihlo zo stolicky, musela som hned vyskusat :)) neolutovala som ani nahodou, naopak-avocado mousse predbehol v rebricku naj avokadovych pochutok dokonca aj take stalice ako avokadovu salsu a guacamole :)))

    ReplyDelete