March 27, 2011

Lovely individual lime pies

We had a family gathering today. Preparing dinner for 6 people went just fine once I made my mind up about what to make. When the table was set, I had totally forgotten to photograph but I think I made a nice meal and everyone seemed to like it. We had roasted chicken breasts, fresh fettuccine with salvia and lemon-lime dressing, sallad, fried sugar peas and cold avocado-lime-sour cream sauce. Yummie :)
For dessert I made these tiny lime pies. I just love individual desserts when I can slip cutting and measuring so that each portion looks the same..You have certainly heard of a Key Lime Pie dessert. One of my absolute favorites! I have made it before but this was the first time I sieved the filling to get a rid of the lime zest. I couldn't make a better decision! The filling came out so smooth in both texture and flavor. Highly recommended!

Individual lime pies


Ingredients: (makes about 16 small sized pies)
about 180 g Digestives
100 g butter
1 tea spoon dried ginger
small aluminium cups
1 can sweetened condensed milk
juice and zest of 3 limes
3 egg yolks
(whipping cream and lime+zest for decorating)

Method:
1. Set the oven to 180 degrees.
2. Mix the crushed Digestives and the ginger spice with the melted butter. Line the aluminium cups with the mixture, just like when making a pie crust. Bake for 10 minutes, remove from the oven and let cool.
3. Mix the sweetened condesed milk with the juice and zest of 3 limes. Add the egg yolks and mix until it comes together.
4. Let the mixture drag the lime flavor for about 30 to 60 minutes. Seive and toss the lime zest.
5. Fill the prebaked crusts with the lime filling and baked for about 15 to 20 minutes. The baking time depends on the size of the pies.
6. Let cool completely, preferably in the fridge.
7. Before serving, remove the aluminium cups carefully. Serve with a whipping cream flavored with lime zest.


14 comments:

  1. Eeejha,Evinka..no,byt tak tvojim hostom..uuuzasny obedik si pripravila,uz len takto z citania,nie este to z chutnania:)a super si vymyslela aj dezertik,tiez som to niekde uz zazrela,a toto mini podanie key lime pie sa mi veeelmo pozdava:)

    ReplyDelete
  2. :)) Matka, to by bola pre mna velka cest, pohostit ta! Normalne by som mala tremu! Dakujem, kedze dezertik doverne poznas, vies aka je to slast :) Ja som si spojila viacero receptikov kym mi vysiel tento a ked ho budem robit nabuduce, mozno ho zase nejak malicko obmenim..aj ked naco menit to, co uz je od zaciatku dokonale :))

    ReplyDelete
  3. vyzerajú úzasne Evi, no mnaaaaaaaaaam

    ReplyDelete
  4. Dakujem Slavi, uz aby bolo po nich, nejak ma to stale taha ku chladnicke .))))

    ReplyDelete
  5. :-DDD tak toto je úlet! ja som akurát včera robila tiež key lime pie:-DDD prvý krát v živote a strašne, strašne mi chutil! zavesím na blog už čoskoro:-) tie moje nie sú bohužiaľ také pekné ako tvoje, ja som urobile jeden veľký koláč, lebo nemám sakra žiadne vhodné nádobky.

    ReplyDelete
  6. chi,Evka:))veru aj by som mala pred tebou tremu,tomu ver!!!:)

    ReplyDelete
  7. :)) Anetka, key lime pie je sam o sebe dost ulet, ze? teda aspon mna by v zivote nenapadlo, ze salko a limetky sa tak nadherne doplnaju, no hotovy paradise :)) ja som zatial robila len take jednotlivo, tieto najmensie sa mi pozdavali zatial najviac..inak niekde som videla, ze sa da pouzit aj muffinkovy plech, len sa asi potom musi dat plech do mrazaku aby sa kolaciky dali vybrat v celosti a nie po kuskoch, neviem, mozno to stoji za pokus ak by niekto velmi chcel vyskusat taketo jednotlive kusky..a tesim sa na tvoj lime pie prispevok!papa

    ReplyDelete
  8. .)) Mati, no to by sme dopadli...:D ale asi je to tak, ze jedlo sa vydari naj najlepsie ked sa clovek snazi tak "primerene"..jedina katastrofa dnes nastastie bola ta, ze som sa trosku popalila ked som vyberala kuricinku z rury :)

    ReplyDelete
  9. Krásne svieže koláčiky Evka, načase aby som ich vyskúšala :)

    ReplyDelete
  10. Andrejka dakujem, to je naozaj to spravne slovko-svieze! :) odporucam ich vyskusat ako najviac viem, key lime pie je uzasne lahodny kolacik :))

    ReplyDelete
  11. Evička, veru riadnu hostinu si pripravila -mňááám len tak pregĺgam keď to čítam...A čo sa týka týchto malých koláčikov, tiež sa mi viac páči táto mini verzia resp. takéto súkromné key lime koláčiky.Ja som ho ešte nikdy nerobila, neviem, čo by na to povedal drahý...síce miluje salko, ale tie limetky neviem, či by mu tam pasovali - či by z toho nemal kyslý úsmev:))Lebo on je väčšinou na také tradičnejšie kombinácie..Čo sa týka mňa, tak mne by stopro chutil.
    Fakt už ho musím vyskúšať a potom budem referovať:)) A inak krásne fotečky Evík!!

    ReplyDelete
  12. Gabi dakujem, ak bude prilezitost, mozno vyskusas..

    ReplyDelete
  13. :) Evinka, mame teda rovnaky nazor na mini kolaciky...:) ja som si inak vsimla, ze moji hostia si mysleli, ze kolaciky som kupila, kedze som ich pred podavanim vyberala z tych jednorazovych aluminiovych formiciek, v akych sa tu predavaju rozne jednotlive kolaciky :) svokra sa ma potom pytala, ze ako sa kolaciky volaju, tiez si myslela, ze som ich kupila :)) mozno by tento dezertik zachutil aj tvojmu drahemu, ak by si mu dopredu neprezradila, co sa v dezertiku skryva :)) si mila, ze sa ti fotky pacia, robila som ich trosku v strese tesne pred podavanim..krasny dnik Evulicek!

    ReplyDelete